Japonisme in Spain – International Symposium

Next December 15th will be held in Tokyo (Nihon Joshi Daigaku) an International Symposium about Japonisme in Design (装飾とデザインのジャポニスム). I have been invited to participate with a presentation about Japonisme in Spain, to present the diversity and richness of Japonisme in the field of design and decorative arts developed during the second half of the 19th century to the Spanish Civil War (1936-1939). For more details see the attached programme.

Japonisme in SpainEl 15 de desembre, l’auditori de la Universitat Joshi Daigaku de Tòquio acollirà el proper Simposi Internacional sobre Japonisme (装飾とデザインのジャポニスム), organitzat per la mateixa universitat juntament amb la Society for the Studies of Japonisme. La jornada, tractarà el Japonisme des de temes inexplorats en els camps del disseny i les indústries artístiques occidentals. És en aquest context que he estat convidat per presentar les característiques del Japonisme a Espanya, i de manera ben especial, el disseny i les indústries artístiques desenvolupades a Catalunya a finals del segle XIX i inicis del segle XX. Podeu trobar informació sobre el simposi aquí.

España Industrial

Presentarem la riquesa del Japonisme tot mostrant com l’obra els grans artistes japonesos, especialment aquells de l’escola ukiyo-e i els de l’escola Rimpa, van tenir una incidència en l’art modernista. A tall d’exemple, veurem els paral·lelismes evidents entre Gaspar Homar i Ogata Kôrin, entre Francesc Vidal i els dissenys de la Kiriu Kôshô Kaisha, els dissenys de Masriera i els de Miyagawa Kôzan, etcètera, per descobrir sorprenents diàlegs estètics. Sens dubte, els models japonesos van tenir un paper del tot rellevant en el desenvolupament del Modernisme i en la renovació de l’art decoratiu i el disseny desenvolupat a la Catalunya de la fi de segle XIX.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s