Hokusai a Catalunya

Katsushika Hokusai (1760-1849), un dels artistes més destacats de l’ukiyo-e de la primera meitat del segle XIX, va tenir un gran impacte i una extensa difusió a la Catalunya del segle XX. La revista Serra d’Or presenta al número d’aquest mes de maig (Serra d’Or, núm. 629, maig de 2012) alguns exemples de la influència de l’obra de Hokusai entre els artistes catalans.

Partim de la Gran onada de Kanagawa (c. 1833), una de les 36 vistes del mont Fuji, probablement l’estampa japonesa més reproduïda a l’estranger, per tal de demostrar com l’obra de Hokusai va tenir el seu reflex en versions d’artistes tan diversos com Casas o Dalí.

Les estampes de Hokusai van ser exposades cap a l’entorn del 1900 en diverses mostres temporals del centre de Barcelona, mentre que moltes de les seves obres van ser adquirides per col·leccionistes de l’època. D’aquesta manera, Hokusai va arribar molt més enllà i és que l’onada va amarar també de Japonisme il·lustradors, pintors, moblistes i interioristes catalans fent que les imatges de mar crespat, d’onatges imparables o d’un mont Fuji magestuós i impassible tinguessin el seu ressò en l’obra d’artistes catalans de pràcticament tot el segle XX.

L’article Hokusai a Catalunya no és més que un recordatori per a aquells que vegin el Japó com una cultura completament aliena a la catalana. I és que ja fa molts anys, aviat en farà 150, que ambdues cultures compartim la història del Japonisme.

La presentació d’aquesta aproximació ens permet aprofitar l’ocasió per oferir una sèrie d’exemples de l’evident fascinació que Hokusai va despertar entre els artistes catalans, així com també entre artistes d’arreu d’Europa. Anotem, doncs, a continuació, alguns altres exemples representatius del primer japonisme Europeu i la consegüent influència a Espanya.

This slideshow requires JavaScript.

El arte Katsushika Hokusai (1760-1849), una de las figuras más destacadas del grabado japonés ukiyo-e de la primera mitad del siglo XIX, tuvo un gran impacto y una extensa difusión en Cataluña durante el siglo XX.  El numero del mes de mayo de la revista Serra d’Or presenta varios ejemplos de la influencia de la obra de Hokusai entre los artistas catalanes. Se trata de un ejemplo concreto que sintetiza las características del Japonismo en España, el cual, además de mostrarse mediante el comercio y el coleccionismo de arte japonés se manifestó de forma especialmente rica y extensa mediante una poderosa influencia en la obra de ilustradores, pintores, escultores, arquitectos, mueblistas e interioristas.

The 2012 May issue of the Serra d’Or magazine presents an study about the influence of Hokusai’s work (series like 36 views of the Mount Fuji or The Hundred Views of Fuji) upon 20th century Catalan artists such as Ramon Casas (1866-1932) or Salvador Dalí (1904-1989). The paper (a short essay as part of a larger study about the singular influence of the work by Hokusai, Hiroshige, Utamaro and Kunisada in Europe) also explains how Hokusai prints were well known in Barcelona around the 1900 thanks to several temporary exhibitions and private collections of Japanese art. Thus, the work of Hokusai was seen as a model for several relevant artists and got a leading role in the spread and success of Japonism in Catalonia and in Spain.

Hokusai waves

Advertisements

2 thoughts on “Hokusai a Catalunya

  1. moltes gracies per tota aquesta informació sobre l’art i la cultura japonesa
    voldria parlar algun dia amb tu de la col.lecció Landau

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s