Josep Aragay, artista del noucentisme

Josep Aragay i Banchart (1889-1973), com a representant complet del moviment noucentista en els més diversos vessants artístics (pintor, ceramista, gravador, poeta, articulista i teoritzador), va esdevenir un dels artistes que millor van definir aquest període clau dins de la història de Catalunya. No obstant, la seva obra i la seva trajectoria vital, intensament lligada als projectes culturals de la Barcelona de les dècades de 1910 i 1920, segueix sent encara avui poc coneguda.

La galeria R170 Art&Co presenta una selecció de peces representatives de l’art de Josep Aragay. La mostra permetrà veure des d’una de les pintures presentades a l’exposició monogràfica de les Galeries Laietanes del mes de gener de 1916 (pintada el mes de maig de 1915 en paral·lel a la conferència sobre la pintura catalana contemporània, la seva herència i el seu llegat de l’Exposició d’Art Nou de Sabadell), a diverses ceràmiques fetes probablement en col·laboració amb Francesc Quer (c.1915-1918), plats realitzats a l’Escola Superior de Bells Oficis (1921-1923), gravats dels primers anys de residència a Breda (1933-1938) i alguns dels seus escrits publicats per “La Revista”.

Des de l’any 1910 i fins la seva mort al 1973, Aragay va participar en multiples exposicions a Barcelona; ho va fer de manera intensa durant les dècades de 1910, 1920 i 1930 associat al grup de Les Arts i els Artistes i amb exposicions individuals a la Sala Reig, les Galeries Dalmau, les Galeries Laietanes, la Sala Parés i a les Galeries Syra. Tanmateix, d’ençà de la seva mort, la seva obra no ha estat exposada més que molt puntualment a la ciutat, sent bona part de la seva col·lecció dipositada al Museu Municipal Josep Aragay de Breda, única població que li ha dedicat la deguda atenció. En aquest sentit, l’exposició de la galeria R170 és interessant en tant que en molt poques ocasions s’ha presentat a la ciutat la diversitat creativa de l’obra d’Aragay. Acompanyant l’exposició, s’ha editat un petit catàleg.

Aragay

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s