Francesc Ferriol i l’art japonès

L’any 1913 la Sala Athenea de Girona va acollir la que probablement va ser la primera exposició d’art japonès de les comarques gironines. L’exposició, titulada Art Antic Japonès, va ser promoguda per Bonaventura Sabater i Joan Baptista Coromina, amb la col·laboració de l’arquitecte Rafael Masó, i va consistir en una mostra majoritariament de tsuba, inrô, pintures i estampes ukiyo-e dels segles XVIII i XIX. Es tractava de la col·lecció de Francesc Ferriol i Busquets.

Francesc Ferriol, que havia començat treballant per l’empresa surera begurenca Hijos de F. Forgas, va marxar l’any 1905 cap al Japó. Entre els anys 1905 i 1913, va viure a Yokohama actuant com a soci representant de l’empresa Sewing, Corp & Ferriol dedicada a la importació i exportació de productes entre Espanya i el Japó. L’any 1913, de retorn a Catalunya, va organitzar l’exposició d’art japonès de la Sala Athenea, dos anys abans que fos mostrada de nou al Faians Català de Santiago Segura, a Barcelona. Va continuar treballant a la indústria local de Begur durant uns quants anys més fins que a la dècada de 1930, Ferriol va abandonar la població natal i es va vendre la casa familiar i la col·lecció, tot traslladant-se a Sant Boi de Llobregat, on va obrir una fàbrica de joguines.

Tant l’exposició de la Sala Athenea, com la mostra de les mateixes peces dos anys més tard al Faians Català, van tenir una molt bona acollida en els cercles noucentistes de l’època (Joan Sacs, Eugeni d’Ors, Josep Carner, Joaquim Ruyra, Frederic Rahola, Romà Jori, etc).

En el moment de ser mostrada al Faians Català, la col·lecció va sorprendre per la seva qualitat i diversos membres del món cultural barceloní (Apel·les Mestres, Josep Pella, Josep Roca, Prudenci Bertrana, Ricard Canals, etc) van promoure una iniciativa per tal que la Junta de Museus de la ciutat l’adquirís, per tal que fos difosa i preservada. Tanmateix, la proposta va ser desestimada i, ben aviat, aquesta col·lecció va quedar en l’oblit.

Part de la col·lecció de Francesc Ferriol ha estat ara retrobada i la presentem a l’últim número de la Revista de Catalunya (núm. 263, juliol-agost).

 

Advertisements

2 thoughts on “Francesc Ferriol i l’art japonès

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s