Japonisme. La fascinació per l’art japonès

Exposició Japonisme. La fascinació per l’art japonès. CaixaForum Barcelona, del 14 de juny al 15 de setembre de 2013. CaixaForum Madrid, del 16 d’octubre al 15 de febrer de 2014.

Exposición Japonismo. La fascinación por el arte japonés. CaixaForum Barcelona, del 14 de junio al 15 de septiembre de 2013. CaixaForum Madrid, del 16 de octubre al 15 de febrero 2014.

Exhibition Japonism. La Fascination for Japanese Art. CaixaForum Barcelona, from14 June to 15 Septiembre 2013. CaixaForum Madrid, from 16 October 2013 to 15 February 2014.

「ジャポニスム~日本美術へのあこがれ~」展。会場:バルセロナ、カイシャフォルン・バルセロナ(日時:2013年6月14日から9月15日まで)。マドリッド、カイシャフォルン・マドリッド(日時:10月16日から2014年2月16日まで 会場)

Press Summary (TV, Newspapers, Magazines and blogs)

Hoyesarte. “La fascinación por el arte japonés”, 13 de junio de 2013.

El Punt Avui. Maria Palau, “Seduïts per l’art nipó”, El Punt Avui, 14 de juny de 2013.

El Periodico. Natàlia Farré, “L’art que el Japó va inspirar”, El Periodico, 14 de juny de 2013.

– El Mundo. Vanessa Graell, “Cuando el arte se enamoró de Japón”, El Mundo, 14 de junio de 2013.

Ara. Antoni Ribas, “Quant l’art japonès va seduir Europa”, Ara, 14 de juny de 2013.

– ABC. María Güell, “El Japonismo en todo su esplendor”, ABC, 14 de juny de 2013.

El País. José Ángel Montañés, “Arte español bajo el sol naciente”, El País, 15 de junio de 2013.

La Razón. Carlos Sala, “CaixaForum rastrea la influencia de Japón en el arte moderno”, La Razon, 17 de junio de 2013.

Laestanteríadenuria. Nuria Algarra, “Japonismo. La fascinación por el arte japonés”, La estantería de Núria, 26 de junio de 2013.

Time Out. Ricard Mas, “Invasió subtil i altres contes”, Time Out, 27 de juny de 2013.

Retalls de Modernisme. Carles Savalls. 21 de juny de 2013.

La Vanguardia. Rossend Casanova, “Arigato Japó”, La Vanguardia. Culturas, 3 de juliol de 2013.

El Temps, Ricard Mas, “El japonès que portem a dins”, El Temps, 9 de juliol de 2013.

El Temps, Feliu Vila, “La fascinació per Japó”, El Temps, 9 de juliol de 2013.

Que Fem, Marc Vargas, “El CaixaForum acull el gust pel japonimse”, Que Fem, 12 de juliol de 2013.

LonelyPlanet, Paul Sánchez, “”El Japonismo, cómo Europa japonizó a Japón”, Lonely Planet Traveller, julio 2013.

Deartesethistoria. Jordi Garrido, “Expo: Japonisme – La fascinació per l’art japonès”, 18 de juliol de 2013.

ABC. “Las mejores exposiciones del verano en Barcelona”, ABC, 20 de juliol de 2013.

Ramenparados. “Japonismo. La fascinación por el arte japonés”, Ramenparados, 4 de agosto de 2013.

La Vanguardia. Teresa Sesé, “Cuando Barcelona se volvió loca por Japón” / “Quan Barcelona va embogir pel Japó”, La Vanguardia, 4 d’agost de 2013.

Estiloleux. Cayetana Vela, “Todo Japonismo”, Estiloleux.com. 9 de agosto de 2013.

Aida. Inaga Shigemi, “Katarunia no Japonisumu”, Aida, 20 d’agost de 2013.

Arte y Parte. Teresa M-Sala, “Confluencias y derivaciones estéticas del japonismo en el movimiento simbolista”, Arte y Parte, Num. 106, Agosto-Septiembre 2013, pp. 8-21.

Eix Diari. Montserrat Comas, “El Japonisme i la seva fascinació, també a Vilanova i la Geltrú”, Eix Diari, 14 d’agost de 2013.

Cuadrosdeunaexposición. “Japonismo: el siempre embriagador Extremo Oriente”. Agosto 2013.

Piscolabis Librorum. Galderich, “Le Japon artistique (1888-1891), la revista del japonisme”, Piscolabis librorum, 2 de setembre de 2013.

PliegoSuelto. Marina Zuccaro, “Japonismo: La fascinación por el arte japonés desde el siglo XIX”. PliegoSuelto. 12 de septiembre de 2013.

RTVE. “Cuando el Japonismo fascinó a España”. RTVE, 16 de octubre de 2013.

El País. Ángeles García, “Seducidos por el trazo japonés”, El País, 17 de octubre de 2013.

La Razón. C. David Carrón, “Arte español de ojos rasgados. La influencia de la tradición nipona en España del siglo XVI a 1936”, La Razón, 18 de octubre de 2013, p. 52.

Guia del ocio de Madrid. Raúl Álvarez, “Japonismo. Entre dos orillas”, Guía del Ocio de Madrid, 18 de octubre de 2013, p. 85.

El Economista. Claudia Preysler, “El flechazo por Japón toma forma en Madrid”, El Economista, 19 de octubre de 2013, p. 53.

El Correo de Andalucía. “Nexo nipón más allá de Coria”, El Correo de Sevilla, 20 de octubre de 2013, p. 10.

La Gaceta de los Negocios. B. Marín, “El japonismo que trajo Fortuny a España”, La Gaceta de los Negocios, 20 de octubre de 2013, p. 57.

– El Mundo. La Luna de Metropoli. Pilar Ortega, “Tentaciones japonesas”, El Mundo (La Luna de Metropoli), 25 de octubre de 2013, p. 43.

– El Cultural. José María Parreño, “Liga japonesa. Japonismo. La fascinación por el arte japonés”, El Cultural, El Mundo, 25 de octubre de 2013, pp. 30-31.

TV

tv3japonisme

vanguardia

btv

acn

RNE – Radio 4 – Wonderland (13:55)

RAC1 – Via Lliure (09:10)

Cadena SER – Rosa Badia. Japonisme at Caixaforum.

RTVE – Eloy Ramos. La hora de Ásia. 18 de octubre de 2013.

Connexió Barcelona

This slideshow requires JavaScript.

CaixaForum Barcelona presenta l’exposició Japonisme. La fascinació per l’art japonès, mostra que reuneix un extens i selecte nombre de peces representatives tant del japonisme internacional com de la incidència d’aquest fenòmen entre els artistes catalans, de Fortuny a Miró. Més de trescentes obres, procedents de més d’un centenar de col·leccions ofereixen una visió polièdrica, rica i diversa de la influència i l’atracció que els artistes del 1900 van sentir per l’art japonès.

Japonisme, the influence of Japanese art, began in the 1860s when the ports of Japan were opened up, and became one of the most important and essential ingredients in European modern art in the second half of the 19th century. This fascination with Japanese art provided themes, motifs, compositions, techniques, formats… In short, poetic imagination and a vision of art that changed tastes and revealed a whole world of ideas, forms and colours. Drinking from this source of inspiration at around the turn of the 20th century, Western art found renewal. The exhibition that ”la Caixa” Foundation now presents is not only the first in Spain to be dedicated specifically to the international phenomenon of Japonism, but is also the first major exploration of European fascination with Japanese art and culture, a fascination that became widespread in Spain and, particularly, Catalonia. In this exhibition (Japonism. The Fascination with Japanese Art), more than three hundred works, including many shown for the first time, illustrate an enthralling story full of discoveries and exchanges, and whose earliest origins date back to the arrival in Japan of the first missionaries during the Nanban period, more than four hundred years ago. The works by the artists selected —Fortuny, Picasso, Manet, Rusiñol, Toulouse-Lautrec, Miró and Nonell, amongst others— testify to a shared fascination: the discovery of an art, an aesthetic, a culture and a worldview that were apparently distant but which captivated artists at the turn of the 20th century and generated a rich dialogue with the society of the day.

「ジャポニスム~日本美術へのあこがれ~」展

同展覧会は日 本とスペイ ンの交流400年を記念したイベン トの1つで、カイシャフォルン(CaixaForum / Obra Social La Caixa)にて行われます。ジャポニスムという現象について取りあげるスペインで初めての機会であり、16世紀以降、 特に19世紀半ばから20世紀初頭、1936年のスペイン市民戦争までの日本とスペイン間の驚くべき大変充実した芸術・文化交流について触れる初めての展 覧会です。

「日本」の発見と国際的な日本熱の流れは、イベリア半島特有の背景と発展を見せました。これを検証していくことが、今回の展覧 会 の趣旨となっています。長い研究期間を経て、同展覧会では300点を超える作品をご紹介します。多くの作品は今回初めて公開される個人コレクションでスペ インにおけるジャポニスムの豊かさを見ることができます。

絵画や屏風、漆、その他の資料等の重要な南蛮美術を展示する日本とイベ リア半島の初期の文化交流についてのイントロダクションに続いて、マネやティソ、スティーブンス、ロートレック等を取り上げ、海外各地のジャポニスムにつ いてご紹介します。そして展示会のメインのスペイン、主にカタルーニャにおける日本 美術の影響についてピカソやダリ、ミロ、フォルトゥーニやレゴヨスといったアーティストとその周囲について解説します。また1888年のバルセロナ国際万 国博覧会に当時展示されていた作品を今回初めて公開します。さらに19世紀半ばから後半に形成された最も洗練された日本美術の個人コレクションも今回、初 公開いたします。

日本、アメリカ、イギリス、フランス、イタリア、ベルギー、そしてスペインの多くの未公開作品を同展覧会にてご覧いただ くことで、スペインのジャポニスムがこれまでどれほど知られてこなかったのかを知ることができるでしょう。同展覧会は、スペインのジャポニスムの概要を十 分に深い考察をもって知ることのでき る展覧会となっております。多くのアーティスト達と初公開の作品の数々をご覧いただけます。伊達政宗が遣欧使節団をスペインへ送ってから400年という記 念の年に行う同展覧会とおよびそのカタログの中で、段階的な日本の発見と芸術への影響、情熱あふれる当時の文化的背景についても触れています。

同展覧会の開催期間は下記の通りです。

日時:2013年6月14日から9月15日まで 会場:バルセロナ、カイシャフォルン・バルセロナ

日時:10月16日から2014年2月16日まで 会場:マドリッド、カイシャフォルン・マドリッド

Nacido a partir de la apertura de los puertos de Japón durante la década de 1860, el japonismo se convirtió en uno de los ingredientes más importantes y esenciales de la modernidad artística de la Europa de la segunda mitad del ochocientos. El japonismo aportó temas, motivos, composiciones, técnicas, formatos y, en definitiva, una imaginación poética y una visión del arte que hicieron cambiar los gustos y revelaron todo un mundo de nuevas ideas, formas y colores, de donde bebió el arte occidental de la segunda mitad del siglo XIX y principios del XX y a partir del cual se renovó. Además de ser la primera muestra organizada en España dedicada específicamente al fenómeno internacional del japonismo, la exposición que presenta la Obra Social ”la Caixa” constituye la primera presentación de la fascinación europea por el arte y la cultura de Japón, que también arraigó en la Península y, de forma muy especial, en Cataluña. Las más de trescientas piezas expuestas, muchas de ellas inéditas y mostradas de forma excepcional por primera vez, nos aproximan a una historia apasionante de descubrimientos e intercambios que tiene sus orígenes más remotos en la llegada de los primeros misioneros durante el periodo namban, hace ahora más de cuatrocientos años. Las obras de los artistas seleccionados —Fortuny, Picasso, Manet, Rusiñol, Toulouse-Lautrec, Miró, Nonell— son el testimonio de una fascinación compartida: el descubrimiento de un arte, de una estética, de una cultura y de una visión del mundo aparentemente distantes pero que cautivaron a los artistas de 1900 y que entraron en un rico diálogo con la sociedad de toda una época.

Nascut a partir de l’obertura dels ports del Japó durant la dècada del 1860, el japonisme va esdevenir un dels ingredients més importants i essencials de la modernitat artística de l’Europa de la segona meitat del vuit-cents. El japonisme va aportar temes, motius, composicions, tècniques, formats i, en definitiva, una imaginació poètica i una visió de l’art que van fer canviar els gustos i van desvetllar tot un món de noves idees, formes i colors, d’on l’art occidental de la segona meitat del segle XIX i del començament del XX va beure i a partir del qual es va renovar. A més de ser la primera mostra que s’organitza a Espanya dedicada específicament al fenomen internacional del japonisme, l’exposició que presenta l’Obra Social ”la Caixa” constitueix la primera presentació de la fascinació europea per l’art i la cultura del Japó, que també va arrelar a la península, i de manera molt especial a Catalunya. Les més de tres-centes peces que s’hi exposen, moltes de les quals són inèdites i es mostren de manera excepcional per primera vegada, ens aproximen a una història apassionant de descobertes i d’intercanvis que té els orígens més remots en l’arribada dels primers missioners durant el període namban, ara fa més de quatre-cents anys. Les obres dels artistes seleccionats —Fortuny, Picasso, Manet, Rusiñol, Toulouse-Lautrec, Miró, Nonell— són el testimoni d’una fascinació compartida: la descoberta d’un art, d’una estètica, d’una cultura i d’una visió del món aparentment distants però que van captivar els artistes del 1900 i que van entrar en un ric diàleg amb la societat de tota una època.

One thought on “Japonisme. La fascinació per l’art japonès

Leave a comment